Adfærdspolitik på Nord&Syd
Vi har på Nord&Syd formuleret en række spilleregler, som er gældende på alle vores både. Spillereglerne er sammensat ud fra vores nuværende adfærd, vores erfaringer over de seneste 5 år og generel fornuft. Vi ønsker med vores unge sejlende fællesskab, at sætte et positivt aftryk de steder vi besøger. Spillereglerne er gældende for den faste besætning og alle gaster ombord.
Vi er et ungt sejlende fællesskab, hvor vi ofte sejler 3 både i konvoj med hver 9-12 mand ombord. Vi er meget bevidste om, at netop dette kan skabe en del opmærksomhed – både ønsket og uønsket. Denne opmærksomhed gør vi vores for at både mindske og gøre så positiv som mulig. Det sagt, vil der altid være nogen, som har en holdning til os, som vi ikke kan styre. Vi modtager gerne konstruktiv kritik og forsøger konstant at optimere på vores koncept og både.
Grundværdier
På Nord&Syd har vi valgt 3 grundværdier, som ligger grund for vores adfærd både på båden og på land.
Åbenhed
Vi ønsker en åbenhed overfor hinanden, for den kultur vi besøger på land og overfor andre vi møder. Vi tror på, at møder man verden med et åbent sind bliver ens oplevelser og nye venskaber meget stærkere.
Med et åbenhed overfor nye mennesker, udfordringer og steder, kan vi alle lære meget og udvikle os personligt.
Respekt
Vi ønsker en gensidig respekt blandt de ombordværende på båden samt en respekt for de lokal samfund vi besøger. Her opfordre vi til og tager en åben dialog omkring forskelligheder, og hvordan det kan føre til forskellige opfattelser. Samtidig indebærer respekt også, at man har respekt for båden og de begrænsede ressourcer, som vi har ombord.
Fællesskab
For os er det vigtigste vi har ombord vores fællesskab og derfor vægtes dette højt. Det er i fællesskabet, at vi vokser som mennesker. Det er i fællesskabet, at vi får de unikke oplevelser og det er i fællesskabet at vi kan løfte i flok. Det er samtidig også her vi kan tage ansvar for os selv, hinanden og vores omgivelser.
Fællesskabet ombord
Ombord på Nord&Syd bådene er fællesskabet, det vigtigste vi har. Vi værner derfor meget om fællesskabet og har en forventning om at alle tager aktiv del i det. Båden er altid første prioritet, da den er vores hjem og danner rammen om fællesskabet. Dernæst kommer fællesskabet, da vi bor tæt sammen er det vigtigt, at vi alle trives i fællesskabet. Sidst i prioriterings rækkefølgen kommer egne behov.
Så længe du er ombord på en af Nord&Syd bådene er det dit hjem. Det betyder, at vi deles om alt både madlavning, rengøring, hyggestunder og udstyret ombord. Det betyder også, at vi er fælles om at passe på samt vedligehold på båden og det ombordværende udstyr.
Ombord på båden må man gå klædt, som man vil, når vi ligger for anker, så længe man ikke er til gene for andre ombord eller de omkringliggende både. Ligger vi i byer, større ankerbugter eller i nærheden af lokale beboere, har vi som minimum badetøj på i Fransk polynesien og er påklædt i Asien. Når vi ligger i havn, skal alle ombordværende være anstændigt påklædt.
Ombord afholdes der ugentligt et møde, hvor alle har mulighed for at fortælle hvordan de syntes det går. Her snakker vi den kommende uges plan igennem og gennemgår sejlplanen.
Vi sejler op til 3 både sammen ad gangen og det giver et stort fællesskab, som har utrolig mange fordele. Både i forhold til sikkerhed og tryghed under sejladser, men specielt også socialt. Vi besøger hinanden på bådene og laver forskellige aktiviteter på tværs, det kan for eksempel idrætsdag, fællessang, vandaktiviter eller hvad vi ellers finder på.
Ombord har vi en række retningslinjer omkring fest, da det hurtigt kan komme til at larme meget – og dermed forstyrrer andre, når man er mange mennesker. Der er forskel på reglerne på nord, vest – og sydbådene, da de sejler forskellige steder i verden og er forskellige typer af både. Til reglerne omkring fest er det vigtigt for os, at understrege vi ikke er festbåde, men vi er unge mennesker og vi kommer derfor ikke udenom, at en fest vil forekomme en gang imellem. Fælles for reglerne er, at vi gerne vil mindske mængden af fest samt hvor meget det påvirker de omkringliggende både og landsbyer.
Ressourcer ombord
Ombord på bådene er vi meget bevidste om de ressourcer vi har og bruger, derfor er der også en række spilleregler herom.
Vi bestræber os på, at skylle alt skrald, så det ikke lugter og dernæst pakke det, så det fylder mindst muligt. Alt organisk affald ryger direkte i havet, når vi ligger for anker. Vi opbevarer alt skrald på båden indtil vi er ved en by, hvor vi kan aflevere skraldet – nogen steder mod betaling.
Ombord på alle bådene har vi ferskvand, således at der er nok vand til et par uger. Vi bruger udelukkende ferskvand til at drikke, lave mad og afsalte udstyr. Det betyder at til opvask, håndvask, bad, rengøring og andet bruges saltvand. Alle bådene er udstyret med både saltvand og ferskvandshaner. Vi fylder vandtankene med vand købt i de byer vi besøger. Ofte er køb af vand en god måde, at komme i kontakt med de lokale beboere og lære mere om kulturen.
Ombord på bådene har vi brændstof til både hovedmotor, påhængsmotor og dykkerkompressor. Brændstof køber vi af de lokale eller på nærmeste tankstation, ligesom med ferskvand.
Vi provianterer ca. 1 gang i måneden, når vi er ved en større by. Såfremt der er mulighed for det, fylder vi gerne op med frisk grønt i løbet af måneden. Hvor der er mulighed for at bestille i forvejen, fx. Sipac bestræber vi os på at benytte os af denne service. Vi er opmærksomme på ikke at tømme supermarkederne, samt at købe frisk grønt fra lokale sælgere, således at vi støtter den lokale økonomi.
Bådene er rigget op med solceller, så vi ikke er afhængig af en larmende generator. Vi har et solcelle setup, som producere nok strøm til alt vi bruger ombord. Der kan oplades ved 220 V i løbet af dagtimerne og ellers er der 12V hele døgnet rundt.
Dykning på Nord&Syd
Ombord på Nord&Syd er dykning en stor del af vores hverdag, når vi ligger i ankerbugter med gode dykkerspots i nærheden. Vi forhører os gerne hos lokale dykkercentre omkring de nærtliggende rev, hvorvidt vi må dykke på dem og om der er noget vi skal være opmærksomme på. Generelt dykker vi med stort hensyn til livet under overfalden, hvilket betyder vi observerer og beundrer det, men aldrig rør det og fjerner ting fra det.
Dykning er en ekstremsport, som kræver fuld opmærksomhed og bevidsthed om sikkerheden. Det betyder, at alle som er med til at dykke hos os, skal tage del i alle processer. Som dykker hos os er du derfor med til at fylde flasker, sætte udstyr op, dykke og pakke udstyr sammen. Du er ligeledes med til at passe på udstyret og vedligeholde det.
Vi har 1-2 kompressorer til 3 både, som de 3 både skiftes til at tage sig af. Vi kører kun kompressor i dagtimerne, hvor der ligger andre både eller er en landsby tæt på.
Sikkerhed
Sikkerheden ombord på Nord&Syd er utrolig vigtig for os. Når man påmønstre bliver sikkerhed gennemgået inden den første sejltur, såfremt vind og vejr tillader.
Som gast vil du modtage din egen oppustelige redningsvest, samt få vist hvor skumgummiredningsveste (backup) ligger. Du vil få en udførlig gennemgang af hvorledes redningsvesten fungerer, hvordan man benytter sig af sin livline, hvordan løbeliner fungerer, samt hvornår vi benytter os af redningsvesten og livline – herunder ved natsejlads, sejlads i hårdt vejr mv.
Ombord vil man få et indblik i proceduren under brand, få kendskab til hvor remedier til slukning af brand befinder sig, herunder brandslukkerne ombord, samt hvor brændtæppet er.
Ombord er det vigtigt, at få en forståelse af de sikkerhedsprocedure der er, i tilfælde af forskellige nødsituationer. En af disse kunne være vandindtrængen. Man vil få en forklaring på hvad vi gør, hvis båden begynder at tage vand ind, hvor vores lænsepumper befinder sig, samt hvor vandet kan trænge ind fra og hvordan vi kan stoppe det.
På hvert skib har vi 1-2 redningsflåder ombord, afhængigt af antal på båden. Det vil blive gennemgået hvor redningsflåder befinder sig, hvorledes redningsflåden fungerer, hvornår man anstiger redningsflåden, samt hvad man bringer med sig i redningsflåden.
Samtidig vil man få et indblik i hvad der befinder sig bådens grabbag, hvor vores EPIRB (Emergency position indicating radio beacon) befinder sig, samt hvordan den fungerer og man vil få et indblik i hvor skibets satelittelefon befinder sig, samt hvordan den fungerer.
Omkring d. 1 i hver måned, når nye gaster påmønstrer, øves der mand over bord manøvre, med alt hvad dette indebærer. Denne manøvre vil blive øvet, som skete det i virkeligheden og den vil blive gentaget frem til at den foregår problemfrit og alle kender deres poster.
For at optimere sikkerheden mest muligt, bestræber vi os på at sejle konvoj sejlads, når det kan lade sig gøre. Dette giver den absolut største sikkerhed ude på de store have, hvis uheldet skulle være ude, så er vi 3 skibe sammen.
Besøg hos lokal samfund
En stor del af vores hverdag og grundlag for denne rejseform er besøgene på lokale øer og i lokalsamfund. Her er det vigtigt for os, at vi møder dem med åbenhed og respekt. Det indebærer flere ting, herunder påklædning, imødekommenhed og nysgerrighed.
Når vi går i land har vi som udgangspunkt altid forinden undersøgt den lokale religion og kultur, således vi klæder os respektabelt det taget i betragtning. Vi har som udgangspunkt dækkede knæ, skuldre og mave, indtil vi ved mere om hvad der er okay i det pågældende område. Generelt klæder vi os neutralt, så vi ikke udfordrer eller vækker opsigt.
Ved besøg nye steder sørger vi altid for i første omgang, at hilse på og spørge om tilladelse til at smide anker samt ligge vores gummibåd. Vi spørger ind til den lokale kultur og lokalområdet, herunder hvad der er specielt og hvad som de syntes vi skal opleve. Ofte kommer vi hurtigt i snak med de lokale, som gerne viser deres ø frem og hjælper os med at skaffe fx. vand, brændstof og frisk grønt.
Vi bestræber os på at tage på land i mindre grupper, således at vi maksimalt er en båd afsted ad gangen. Laver vi et arrangement flere både sammen spørger vi om lov og aftaler dette med de lokale. Vi rydder altid op efter os selv og tager eventuelt skrald med os tilbage på båden.
Adfærd sejlere imellem
Møder vi andre sejlere hilser vi altid på og invitere gerne på en kop kaffe eller en kold øl. Vores erfaring er, at mange sejlere er rigtig gode til at erfaringsdele og har en masse gode røverhistorier med sig. Vi kan lære meget af hinanden og de mange fikse løsninger, som vi alle kommer på, når tingene unægteligt bryder sammen til tider. Mangler andre sejlere en reservedel vi kan undvære, en hjælpende hånd eller et stykke værktøj låner vi gerne ud. Vi deler også gerne vores kontakter til lokale, som kan hjælpe i forskellige områder – selvfølgelig med deres accept.
Skulle nogen andre sejlere nogensinde have noget problem med os eller en kommentar, opfordrer vi til at tage en snak med den ombordværende kaptajn, så vi i fællesskab kan løse problemet.
Der findes mange forskellige typer af sejlere og alle gør det forskelligt, hvilket vi har stor respekt for. Hos Nord&Syd holder vi altid den positive tone mod andre sejlere og forsøger at inkludere frem for at ekskludere. Vi kritiserer ikke andre og blander os ikke i hvordan andre sejlere vælger at gøre tingene.