Skip to content
Hvad vil det sige at være gast?

Det at være gast, kan ikke sammenlignes med at være gæst på en charterbåd eller tage på fastlagt krydstogt. At være gast ombord på vores båd betyder, at alle deltager på lige fod i hverdagen, både når det kommer til arbejde ombord, madlavning, rengøring, sejlvagter, ture og arrangementer. Vi forventer, at du som gast på vores båd, tager medansvar for båden, fællesskabet og vores fælles oplevelser. Vi har en forventning om, at du har lyst til at lære, er nysgerrig på sejlads og de steder vi besøger. Vi bevæger os rundt i verden i et stille og roligt tempo, så der er tid til at få set de forskellige steder vi besøger, samtidig med at der er tid til at få fikset de ting der går i stykker undervejs.

Hvem kan blive gast?

NORD&SYD er et ungt sejlende fællesskab, hvor vores gaster er mellem 18-30 år og ligeledes er den faste besætning også i den alder.

At blive gast er for dig, som vil opleve magien ved lange sejladser og de unikke steder vi besøger. Du har lyst til at møde nye kulturer, lære hvordan man begår sig i dem og lære mere om dem. Du har samtidig lyst til at indgå i et fællesskab med alle ombord. Du er ikke bange for at flytte på dine hænder, og tager gerne din del af opgaven om der skal sættes sejl, fuges vinduer, købes ind eller arrangeres et fælles arrangement.

Vi forventer ikke, at du kan sejle eller ved noget om det inden du kommer ombord som gast på vores både, men vi forventer, at du har lyst til at lære det. Jo mere nysgerrig du selv er på at lære at sejle og alt der ellers høre til livet på en båd, jo mere vil du også få mulighed for at lære.

At leve på en båd kræver meget af den enkelte, da man bor tæt. Du vil lære dine egne grænser at kende og du vil helt sikkert både blive udfordret på dem og rykke dem. Mange af vores gamle gaster har lært at trække sig efter behov, give plads til andre og pakke fordomme væk, da mennesker mødes bedst med åbent sind.

Hvordan bor man?

På en båd bor man både småt og tæt. Alle har en køje med tilhørende opbevaring til ens ting. Til hver køje hører en fane, da der godt kan blive lidt varmt om natten. Der er selvfølgelig altid plads til alenetid, hvor man kan ligge sig med en bog, tage musik i ørerne eller en tur på land.

Sikkerhedsudstyr og procedurer

Ombord starter hver måned med gennemgang af sikkerhed på den første sejlads i måneden. Vi snakker om de forskellige nødsituationer, som kan opstå og hvilke forholdsregler, der gælder, når vi sejler. Vi gennemgår:
– Mand over bord
– Brand ombord
– Opgaver på sejlvagter og retningslinjer for sejlføringer
– Redningsveste og livliner
– Procedure, skulle vi tage vand ind
– Redningsflåde
– Kommunikation over VHF

Vi har ombord sikkerhedsudstyr og reservedele, så vi er i stand til at klare forskellige nødsituationer, som kan opstå. Alt sikkerhedsudstyr gennemgås, serviceres og ordnes efter behov.

Sejlads og vejr

Under sejladser skiftes vi til at stå bag roret, og du vil aldrig være alene på vagt. Er du på vagt skal der holdes øje med vind, vejr og andre skibe. Der skal holdes øje med, at vi holder kurs og tjekkes søkort løbende. Det sagt, så går meget af tiden på vagterne med røverhistorier, podcast og kaffe. Vi forventer ikke, at du kan sejle når du kommer, men vi har en forventning om, at du har lyst til at lære det. Skipperne er ansvarlige for sikkerheden, og at alle ombord bliver orienteret herom. Redningsvest og livline bruges ved natsejlads, i hårdt vejr, når skipperne kræver det eller hvis man selv ønsker det. Ombord har vi alt påkrævet sikkerhedsudstyr og det er noget som vægtes højt.

Vind og vejr bestemmer om vi kan sejle, og det er bare sådan det er. Det betyder også, at en sejlplan ikke altid holder og vi kan blive forsinket eller skulle afsted før planlagt. Vælger vi ikke at sejle grundet vejret, er det for at sikkerheden er i top. Det sagt kan det forekomme, at vi kommer ud i hårdt vejr, da vejret på havet er meget omskifteligt. I en sådan situation tager vi alle de forholdsregler der er behov for, så vi kommer sikkert frem. 

Måltider og madvaner

Ens madvaner er anderledes fra dem som man har hjemmefra. Vi spiser næsten alle måltider sammen, hvilket betyder der bliver lavet store portioner, hvor der ikke altid kan tages hensyn til den enkelte. Det er ikke umuligt at være vegetar/pescetar ombord, men mere specifikke diæter kan være svære at tage hensyn til. Samtidig er det ikke altid muligt med frisk grønt, så i perioder vil vi leve meget af konserveres og tørvarer. De steder vi kan, forsøger vi selvfølgelig altid at købe grønt. Du er som gast med til at købe ind, lave mad og derfor bestemme hvad menuen står på.

Ressourcer ombord

Ombord har vi solceller til at sørge for, at vi har strøm nok så vi kan oplade vores batteribank. Fra batterierne kan vi trække strøm til køleskab, lys, musik, navigationsudstyr og til at oplade telefoner, kameraer og lignende. Da vi ikke har uendelige mængder af strøm, beder vi dig slukke lyset, hvis du ikke bruger det og lignende. Er vejret ikke med os kan vi have dage med begrænsede mængder strøm, så derfor kan en powerbank være en god ide.

Vi har ferskvand i vores vandtanke og på dæk, hvor der kan være til en måned ad gangen. Vi bruger som udgangspunkt kun ferskvand til at drikke og til madlavning. Til opvask, bad og håndvask bruger vi saltvand. Vi har gas til komfur med ovn, så der kan laves mad og kaffe. 

Alkohol og rusmidler

Alkohol må gerne drikkes på båden, når vi ligger for anker eller i havn, dog aldrig under sejladser. Da vi alle er voksne mennesker, forventer vi, at du som gast ikke drikker dig fra sans og samling. Du skal til enhver tid kunne tage vare på dig selv. 

Vi rejser for at opleve verden, og har valgt sejlads, da det både giver en base, som danner ramme for et fantastisk fællesskab samt giver muligheden for unikke destinationer. Vi vil gerne have en aktiv hverdag med både dykning, snorkling og ture, så vi holder kun fest ved specielle lejligheder. Vi holder fest, når nogen har fødselsdag eller der er blevet arrangeret noget specielt, hvilket vi syntes der skal være plads til. Flertallet af vores aftener bruges på hygge med spil, snak, podcast eller hvad vi ellers finder på. 

Rygning sker udelukkende udendørs, hvor det ikke er til gene for andre og i områder anvist af skipper.

Narkotika og andre rusmidler er strengt forbudt og vi har en nultolerance politik. Brydes dette bortvises man fra båden og bliver straks hjemsendt. Gastepenge tilbagebetales ikke.

Ankomst og introduktion

Ved ankomst til bådene vil du blive taget imod af din kommende skipper, som forinden har oplyst om mødested.

De første dage vil du få en introduktion til følgende:
– Den faste besætning.
– De andre gaster ombord.
– Hverdagen, herunder madhold, rengøring, arbejdsdage.
– Båden, herunder hvordan de forskellige ting fungerer.
– Sejlplan for den kommende måned.
– Sikkerhedsprocedurer og udstyr.
Dykning ombord.
Fællesbudget og økonomi.
– Sejlads og vagter.

I løbet af den første tid vil du sammen med skipper snakke om lidt sejlteori og blive oplært i at styre båden. Du vil indenfor den første uge få en introduktion til gummibåden, så du selv kan sejle den.

Fly, forsikring, vaccination og visum

Senest to måneder før påmønstring vil du blive oplyst om påmønstringssted, så der kan bookes fly. Vi bestræber os dog på, at oplyse om dette i bedre tid, da vi ved, at specielt billetter til Fransk Polynesien kan være dyre. Vi laver en gruppe på messenger med alle, som skal påmønstre samtidig, hvor i vil få alt nødvendig information og har mulighed for at stille spørgsmål. Gruppen kan ligeledes bruges til at koordinere fly, så du kan følges med andre på rejsen.

Det er et krav, at du ved tilmelding til et ophold hos os, tegner en rejseforsikring, som dækker hele den periode du er med ombord. Vær opmærksom på, at afbestillingsforsikring ikke automatisk er med i en rejseforsikring, så skulle der ske noget op til afrejse, kan det være rart at have det.

Vi anbefaler, at man tjekker de anbefalede vacciner hos Statens Serum Institut og følger lægens anvisninger.

I messenger gruppen, vil der blive oplyst om, hvilke visum der skal søges, hvis der skal søges et eller flere visa til de områder der sejles i, mens du er med ombord.